Aglaonema
Increngatura : Magnoliophyta
Clasa : Liliopsida
Ordinul : Alismatales
Familia : Araceae
Genul : Aglaonema
Specia : A.commutatum
Descriere : Planta sub forma de tufa decorativa prin frunze ce poate ajunge pina la 100 cm inaltime. tulpinile pot fi erecte sau taratoareFrunzele sunt lanceolate, lucioase, de culoare verde cu dungi alb-argintii, verde inchis ori crem. Florile nesemnificative, neparfumate sunt grupate in inflorescenta sub forma de spic, colorate de regula in alb sau crem.Fructele in forma de boabe mici, rosii sunt toxice.
Denumire populara : Aglaonema
Tipul plantei : Tufa
Durata de viata : Perena
Origine : Philippines, China, Malaysia.
Habitat : Regiuni tropicale, interior,sere.
Inflorire : Iulie-August
Temperatura : Aceasta floare are nevoie tot anul de temperaturi cuprinse intre 20-25°C Aveti grija ca pe timp de iarnă temepratura sa nu scada mai jos de 18 °C
Umiditate : Redusa. Frunzele trebuie pulverizate regulat. Dacă aerul este prea uscat în timpul iernii planta devine sensibilă la păianjeni și păduchi.
Udare: se uda moderat, cu apa dedurizata la temperatura camerei .Udați regulat în perioada de creștere, permițând solului să se usuce ușor între două udări. Udați mai puțin în restul anului. Planta preferă un nivel ridicat de umiditate și trebuie stropită frecvent cu apă pulverizată.
Luminozitate : Prefera mai mult locurile semiumbroase, decat insorite. Frunzele maronii sunt un semn ca planta este amplasata in lumina directa a soarelui.
Tipul de sol : Amestec de pamant de gradina, nisip si turba in parti egale.
Fertilizare : o data la 3 saptamani se administreaza ingrasamant lichid cu conținut scăzut de azot primavara si toamna in restul anului nu trebuie hrănită.
din primavara pana toamna devreme.
Inmultire : se poate face prin mai multe procedee: prin divizarea tufei, prin butasire, prin lastari sau prin insamantare. Toate operatiunile trebuie sa aiba loc primavara, luna cea mai buna fiind aprilie. Butasii se pot taia din varfurile plantei si se pun intr-un substrat corespunzator, avand grija sa li se ofere umiditate. Semintele acestei plante se gasesc destul de greu la magazinele de specialitate, insa in cazul in care se gasesc si se doreste obtinerea unei plante in acest mod, ele se pun intr-o ladita speciala pentru insamantare la inceputul primaverii intr-un pamant umed si se trateaza ca atare. In aprilie se pot planta mladitele de la baza, fiecare avand cel putin 3 frunze si radacini sanatoase. Ca sa apara plante noi, temperatura trebuie sa fie mentinuta la 21º C, iar pamantul umezit mereu. De obicei, in timpul verii apar noi lastari in jurul plantei principale, iar acestia se detaseaza in primavara, dupa ce au fost scosi cu radacini cu tot si se planteaza in alte ghivece.
Boli si daunatori : Cand temperatura scade sub minimul admis este atacata de mucegai si frunzele se pateaza. Poate fi contaminata de paduchii lanosi, paduchii lanosi ai radacinilor si painajenul rosu, care pot fi anihilati cu ajutorul unui amestec de apa si acaricide pentru plantele crescute in apartament, amestec care trebuie pulverizat pe frunze de mai multe ori, pana ce parazitii au disparut. Daca frunzele incep sa se pateze inseamna ca a fost atacata de anumite ciuperci, iar uneori, dar mai rar, poate aparea putregaiul cenusiu, care se combate cu ajutorul unui fungicid. Udarea in exces duce la putrezire, iar lasarea in soare la ardere si la rasucirea frunzelor.
Ingrijire : In casa se aseaza in semiintuneric.Vara se uda de 2-3 ori pe saptamana in zilele caniculare iar iarna odata la 2
saptamani.Se transplanteaza anual, primavara.Este sensibila la curentii de aer.
Beneficii : Decorativa.
Compusi toxici : Oxalat de calciu
Parti toxice ale plantei : toate partile plantei sunt otravitoare. Nu uitati sa va spalati pe maini după ce ati luat butasi sau ati efectuat o alta lucrare de ingrijire a plantei.
Recomandări speciale: Replantați anual în timpul primăverii.
Simptome ale toxicitatii : Ingerarea fructelor determina inflamarea buzelor, limbii si gatului, diverse alergii sau deteriorarea cailor respiratorii.
Alte specii : Aglaonema crispum , Aglaonema nitidum, Aglaonema siamense, Aglaonema nebulosum , Aglaonema hookerianum, Aglaonema rotundum,etc. [modifică]